avatar

TREND OLAN WEB TASARIMLARI
Yeni Olan Trend Değildir

10/05/2016
Horus Medya

Web tasarım trendleri hızla değişir. Gelir ve giderler. Web siteleri geçen seneye göre çok farklı trendleri takip etmekteler bugünlerde ve neyin moda olduğunu bilmeniz rekabetin önünde olmanıza yardımcı olabilir.

Aklınızda olmasında fayda var; ‘’Trend’’ olan ‘’Yeni’’ olduğu anlamına gelmez.

Birçok yeni tasarım trendleri tasarımcıların ve kullanıcıların beğeni, tasarım ve kullanılabilirlik tercihlerinden geliyor. Bunca değişiklikler teknolojinin değişimi ve gelişimine bağlıdır.

Tasarım da nereye gittiğimizi anlamanıza yardımcı olmak için, tasarımda nerede olduğumuza göz atalım.

Bugüne Kadar Yapılan Tasarımlar / Tasarım Trendleri

  • Minimal Tasarım
  • Flat Tasarım
  • Video sliders
  • Arkaplan video
  • CSS animasyon
  • Long scroll / Tek Sayfa Tasarım
  • Kahraman Fotoğrafları
  • Hamburger menü
  • Responsive / Uyumlu Tasarım
  • Mobile Tasarım
  • Gazete Popups Tasarım
  • Frontend frameworks Tasarım

Bu tasarımlardan bazıları düzeltilerek kullanılmaya devam edilecek. Bazıları ise yenileriyle yer değişecek. Diğerleri, arka plan videoları gibi olanlar ise ölçülü kullanılacak.

İdeal Web Tasarımları

2016 web tasarım trendleri muhtemelen iki harflerle özetlenebilir: U ve X. Tamam, belki daha çok bir kelime: Mobil. Trendler UX ve mobil platformlar için en iyi uygulamaları takip edecek. UX ve mobil son birkaç yıldır öne çıkmıştır, ama şimdi onlar ön ve merkezdir ve derli toplu bir UI tasarım ile web sitesi tasarımının itici odağıdır.

Bu yıl daha çok sadelik ve güncel trendlerin standardizasyonu görülecek. İdealden standarda giden konseptler görülecek, yeni olandan standarda.

Materyal Tasarım

Materyal Design (Malzeme Tasarım ) bazı güzel grafik öğelerini geri getiren Flat Design (düz tasarım)a bir alternatiftir. Bu bir resim düzenleme yazılımında bulunan katmanlar kavramını kullanarak öğelerini ayıran Google tasarım standardıdır. Bu ögeleri gerektiğinde kümeleye bilirsiniz gerektiğinde de kaldıra bilirsiniz demektir. Hatta normalde el ile oluşturulan yerleşik animasyonlar bulunmaktadır.

Varsayımları ortadan kaldıran özel kuralları olan bir tasarım dilidir. Sonuçlar her platformda aynı görünüyor. Bu standartlar Google tarafından oluşturulduğundan beri yaygın desteğe sahiptir.

Ancak bu katı kurallara bağlılık yaratıcılığa engel olacaktır ki, mümkündür. Yaratıcılığı geliştirmek adına bu bir meydan okuma olarak görülmeli.

 Düz Tasarıma Kıyasla

 Materyal tasarım düz tasarımdan farklıdır. Düz tasarım UI ve grafik öğeleri sunmak için bir tasarım temelidir. Basitçe görseli temel ögelere indirger ve gerçek dünyayı taklit eden tasarımlarla donatır. Yuvarlak köşeli, dokulu, gölgeli görseller ekler. Anlatılmak istenen hikaye den dikkati uzaklaştıran gösterişli ögeleri azaltır ve okuyucunun ele alması gereken bilgileri artırır. Koyu renklere, keskin kenarlara ve ince çizgilere sahiptir.

Düz tasarım iyi ölçekler ve mobil cihazlarda okumak kolaydır. Pratiktir ve düzgün çalışır. Sayfa hızlı yüklenir. Sorun görünümün ikincil olmasıdır. Bu kullanabileceğiniz renklerin miktarını sınırlar ve bazen sıradan görünür.

Düz tasarım varlığını devam ettirecek. Materyal tasarımla bağdaşmakta bir de uyumlu ve minimaldir. Neye ihtiyaç olmadığına odaklanılacak ve gereken ögeler bulunacak. Eğilim, ikisinin arasında mükemmel dengeyi bulacak. Düz tasarım sıkıcı olduğu anlamına gelmeyebilir.

Materyal Tasarım özelliği 3D dayanır. Şık görsel tasarım isteyenler için uygundur. Malzeme tasarımı bazı tasarım ögelerini size geri getirmekte. Sadece katı renkleri olan ya da animasyon olmamasından dolayı sıkışıp kalmış değilsiniz.

Malzeme tasarımı, çoğu kullanıcının mobil ürünleri birincil araç olarak kullandıklarından mobil cihazlara odaklanır. Bu web sitesini kolaylaştırır ve hızlandırır. Materyal tasarımı web tasarım standardı haline gelmesini bekliyoruz.

Tipografi 

Artan çözünürlük ve duyarlı tasarımlar tipografiyi geliştirmeyi mümkün kılmıştır. Bu sebepten dolayı web tasarım trendi olarak buraya dahil etmemiz gerekmiştir. Tipografi daha renkli olacak ve göze çarpacak. Çok açıklayıcı olabilir. Tipografi de görülen iki eğilim, Serifs ve El yazısı kullanımıdır. Her ikisinin de özel kullanımları vardır.  

  • Serifs okunabilirliği artırmakta. Düşük çözünürlüklü ekran ve ekran boyutundan dolayı önceden kullanılmıyordu. Ekran çözünürlüğü ve boyutu büyümekte. Ayrıca Layout Tasarımlar daha düzenli olduklarından zarif fontlar için yer açmakta. İçerikle birlikte Serifs daha çok görülecek gelecekte.
  • El yazısı daha çok kişiseldir. Eğer doğru yapılmışsa güzeldir ve özel bir dokunuş katar web sitesine. Sadece Serifs gibi, okunabilirliği küçük ekranlarda sağlaya bilmek gerekir. El yazısı çoğunlukla logolar da, ana başlıklarda, yazı başlıklarında, menülerde, kartvizitlerde v.s. kullanılmakta.

 

 Bir şeyi aklımızdan çıkarmamamız gerekir, çoğu kullanıcı mobil araçlar kullanmakta. Ne yazık ki küçük ekranlı araçlar olduklarından çözünürlük te küçüktür. Çözümü, ekran çözünürlüğüne göre tipografi seçmektir. Tabii ki sunucu hızlarının ve yükleme süresinin dikkate alınması gerekiyor.

 

Mobil UX 

 Sadece Tipografi mobil ekrana ve çözünürlüğe özgü özelliklere daha uygun olacak değil, formlar, resimler, navigasyon ve tasarım odağı mobil ürünler (GPS) gibi. Görüntülerin kullanımı biraz değişecektir. Görüntülerin efekt ve metin için kullanıldıkları yerlerde, CSS ve süslü yazı görüntü efektlerin ve metin için kullanılacak yerlerde metin kullanılacaktır. Bu sayfa yükleme süreleri ve sunucu yükünü azaltır.

 

Dokunma hareketleri daha önemli olacak. Daha çok siteler tıkla ve salla özelliğini kullanmaya başlamıştır eklentilerinde. Dolayısıyla ekran cinsi, parmak boyutu, kullanılan basıncın miktarı v.s. dikkate alınmalı.

Buton ve alan boyutu yeterince büyük ve aralarında ki mesafe yeterli olmalı ki kazara istenilmeyen yere dokunulmasın. Bu da bizi mobil düzene yönlendirmekte.

Mobil Düzen

Mobil cihazlar için minimalizm kuraldır. Bazı masaüstü ögeler mobil cihazda görüntülendiğinde gizlenebilir. Diğer unsurlar ekran boyutuna ve türüne bağlı olarak ayarlanacak veya modifiye edilecek. Mesaj ekranı kaplayacak. Bu daha az önemli olan unsurları gizler ve mesajı kaybetmeden ekrana taşımayı sağlar.

Slayt gösterileri, görüntüler, ögeler, menüler ve benzeri şeyler mobil ekran düşünülerek geliştirilmeli. Neyse ki, materyal tasarım görsel ögeleri geri getirmekte ve sitelerin mobil tasarımı ayrıca düşünmek zorunda bırakmayacak. Ayrıca görüntüyü boyut ve çözünürlüğe bağlı olarak ekranın boyutuna uygun hale getirecek. Mobil cihazlarda sayfanın yüklemesinin hızlı olmasını sağlayacaktır ve buna rağmen görüntü mükemmel olacak.

Daha Fazla Görüntü, Daha Az Metin

 

Tüketiciler metinden daha çok fotoğraf ve videolara bakma eğilimindedirler. Bu SEO ve UX arasındaki dengeyi oluşturur. Arama motorları yönlendirmek için metni tercih etmekteler. Fakat zengin metin içeriklerin alt sayfa ve zengin görüntü içeriklerin ana sayfa olmasına sebep olacaktır. Ana sayfanın metne ihtiyacı olacaksa da görüntülerin altına yerleştirin. İlk kullanıcıları hedef alın sonra arama motorlarını.

Tarayıcılar görüntüleri çevirmekte daha hızlı hale gelmekteler. Bu görüntülerin daha yüksek çözünürlüklü büyük olabilir anlamına gelir. Yüksek kaliteli görüntüler ve sanatsal görüntü üzerinde daha büyük bir vurgu bekliyoruz. 

 2015 de birçok karo tabanlı tasarımlar gördük. Pinterest bu tasarımı popüler yapmıştır ya da popülerliğine katkı da bulunmuştur. Kartlar ise işlevsellik ve etkileşim ile bu tasarımı daha derin bir düzleme taşımıştır. Hover efekti ile kartları çevirerek, genişleterek ve birçok özellik ile daha çok bilgi sağlamakta. Bunlar görseli merkeze yerleştiren harika tasarım unsurlarıdır. Kullanışlıdır ve bir bakışta içeriği görmenize yardımcı olur. Aslında içeriği azaltarak ızgara düzeni oluşturmakta.

Dinamik Hikaye Anlatımı

Dinamik hikaye anlatımı metinsel desteği ile grafik üzerinden bir hikaye anlatmaya çalışır. Bir kaç yıldır popülerlik kazanan web tasarım trendlerinden biridir. Bir düşünce sürecinin ya da bir zaman çizelgesi üzerinden ziyaretçiyi yönlendirir. Bir ürün ya da hizmetin, bir kurumun geçmişi, ya da ziyaretçilerin sizin ya da şirketiniz hakkında bilmek istediğiniz her şeyi gösterebilir. Otomatik başlayan bir video veya sunum olabilir ya da kullanıcı tıklayarak veya ilerleyerek kendi adımlarını atabilir.

 Bu grafik becerisinde yüksek düzey gerektirir ve doğru görünmesi için dikkatli ve ustaca yapılmalıdır. Bu web sitenizin mesajını bilmek ve bu mesajın nasıl iletilmek istendiğine göre, storyboard (Makale taslağı/ düzen) gerektirir. En özlü biçimde yararları ve özellikleri vurgulamak gerekir ki bu da grafik ve metnin arasında doğru bir denge ile mümkün olabilir. İkisinden birinin fazla kaçtığı durumlarda, odaklanmamış, ezilmiş bir kullanıcı deneyimine neden olabilir.

Sosyal Yorumlara Daha Fazla Odaklanma

WordPress harika bir yorumlama sistemine sahip, ama çoğu okuyucu web sitenin kendisinde yorum yapmaktan çok sosyal ağlarda yorum yapma eğiliminde. Dolayısıyla birçok web sitesi yorumları takip edebilmek adına sosyal ağları kullanmaya devam ediyor. Ziyaretçiler kendi sosyal hesaplarını kullanarak sizin hakkınızda yorum yaptığında alınıp sizin kendi sitenizde gösterilir.

İçerik Üzerine Daha Fazla, Reklama Daha Az Odaklanma

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, okuyucular kenar çubuğunun içindeki reklamları görmez olmuştur. Sayfalar harika görsellerle göz alıcı bir açılış sayfası olmaktan çok, içerik ve reklamlar için bir afiş olmaya başladı. İçerik, metinden çok görsel, reklamlar da içeriğin kendisi olmuştur. Onlara yer açmak için büyük bir düzen gerektirir, bu da bizi makale düzenine yöneltir.

Makale Düzenine Daha Fazla Odaklanma

 Ana sayfa oluşturmak için sürükle ve bırak oluşturucu eklentileri gördük, ama mesajların kendileri içinde düzen tasarımına ihtiyaç vardır. Kullanıcıların widget alanları ve yer modüllerini kendilerinin oluşturduğu gibi, kendi sitelerini daha şık bir görünüm ve his veren mesaj düzeni tasarımına izin veren bir sistem popüler olacaktır.

 

Bunlar 2016 da ve önümüzdeki yıl popüler olacak web tasarımı trendlerinden sadece bir kaçı. Tabii ki popüler eğilim her zaman doğru seçim değildir. Fakat ihtiyacın olduğunda elinin altında olmasında faydası olacak olan araçlardır. Artı bu süreç kalabalıktan ayrışmanın bir yolunu ararken, bir trendi ileri taşıyabilir.

Bahsi geçmeyen bir sürü eğilim mevcut. Artısı ve eksisiyle… İyi olanlar varlığını devam ettirecek. Kötü olanlar değişikliğe uğrayarak yine karşımıza çıkacak. Hayal gücü ve bilgi bizleri uçsuz bucaksız yerlere götürecek… 

Yorumlar Yorum Yap